ILCO LJUBLJANA

NEGA >> Pripomočki

stoma nega

Foto: Idea go / FreeDigitalPhotos.net

Količina pripomočkov, ki jih potrebujete za oskrbovanje stome ni omejena – naročite jih, kolikor jih potrebujete, vendar si ne delajte prevelikih zalog. Prav tako ni treba, da naročate pripomočke vedno istega proizvajalca, če ste ugotovili, da vam ob različnih aktivnostih ustrezajo različni pripomočki. Svetujemo vam, da preizkusite izdelke različnih proizvajalcev ter tako ugotovite, kaj vam resnično ustreza.
Vsi pripomočki (podloge, vrečke, posipi, paste, komprese, pasovi, irigacijski seti) so brezplačni, čistilne robčke in ostalo kozmetiko za oskrbo peristomalne kože pa morate doplačati. Ker se nabor, omejitve in vrednosti pripomočkov za nego stome s standardom medicinsko tehničnih pripomočkov ZZZS spreminja, lahko tem spremembam redno sledite na spletni strani ZZZS.
V Sloveniji so dobavljivi pripomočki za nego stome naslednjih proizvajalcev: BBRAUN, COLOPLAST, CONVATEC, DANSAC, HOLLISTER.

Če želite, da bi bil v Sloveniji dobavljiv tudi kakšen drug pripomoček, nas o tem obvestite.

Za nego stome lahko uporabimo dve vrsti pripomočkov, ki se med seboj razlikujeta po tem ali je pripomoček sestavljen iz dveh delov (kožna podloga in stomalna vrečka) ali enega v (kožna podloga je del stomalne vrečke), zato ju imenujemo dvodelni oziroma enodelni sistem. Če pa imate ugreznjeno stomo, lahko pri obeh sistemih uporabite konveksno podlogo, ki bo preprečila, da bi vam izloček iztekal mimo vrečke.

Dvodelni sistem

Dvodelni sistem je sestavljen iz samolepilne kožne podloge, ki jo pritrdimo na trebuh. Na to podlogo potem pritrdimo še vrečko. Podloga dvodelnega sistema je debelejša, zato jo lahko imate na trebuhu tudi po več dni, vendar le, če vam izloček podloge ne poškoduje oziroma vam ne zateka okoli stome. Če opazite zatekanje pod podlogo, jo morate nemudoma odstraniti in oskrbeti kožo okoli stome, da se izognete poškodbam (rdečica, rane). Vrečke pa seveda menjate glede na pogostost izločanja.
Prednost dvodelnega sistema je v tem, da ob menjavi vrečke ni treba odstraniti tudi podloge. Dvodelni sistem je morda bolj priporočljiv za stomiste, ki imajo zelo občutljivo kožo, saj morate pri enodelnem sistemu vsakokrat odstraniti tudi podlogo, kar pa lahko občutljivo kožo še bolj poškoduje.
Pri dvodelnem sistemu poznamo različne načine spajanja vrečke in podloge: spajanje na zatič, zaklop, ali samolepilno. Nekatere podloge namenjene lepljenju imajo tudi nameščena vodila za lažje pozicioniranje vrečke na obroč podloge.

stoma sestavljanje 2 delni

 

Enodelni sistem

Enodelni sistem je sestavljen iz samolepljive kožne podloge in vrečke v enem kosu, zato ob vsaki menjavi vrečke odstranimo tudi podlogo.
Prednost enodelnega sistema je v tem, da je podloga tanjša in prožnejša kot pri dvodelnemu sistemu ter je zaradi tega manj vidna. A ker je podloga tanjša, jo moramo pogosteje menjati.

 

Konveksne podloge

Te podloge imajo oblikovano konveksno izboklino, ki se prilagodi ugreznjeni stomi in tako preprečuje zatekanje izločka pod podlogo. Prednost konveksne podloge je v njeni praktičnosti in hitri namestitvi, saj nam večinoma prostora med kožo in podlogo ni več treba zapolnjevati s pasto, da bi se izognili zatekanju pod navadno ravno podlogo.

stoma konveksna

 

Novosti pri pripomočkih (vrečkah in podlogah)

Proizvajalci medicinsko tehničnih pripomočkov namenjenih stomistom se trudijo, da bi uporabnikom čim bolj olajšali oskrbovanje stome. Zato naj naštejemo nekaj zanimivih novosti. Če vas ti novi izdelki zanimajo, vam priporočamo, da telefonirate na Invalidsko društvo ILCO in se domenite za obisk na Parmovi 53 v Ljubljani, kjer si lahko ogledate pripomočke vseh proizvajalcev. Če bi radi katerega tudi preizkusili, vam bodo na društvu pomagali stopiti v stik z zastopniki.

Oblikovalna kožna podloga (želvji vrat)

Oblikovalna kožna podloga je narejena tako, da ima že izrezano odprtino v podlogi, vendar je ta odprtina obdana z mehko želatino, ki jo s svalkanjem prilagodimo velikosti svoje stome. Želatino s prsti preprosto odvihamo tako, da povečamo odprtino, podlogo namestimo na stomo in prilepimo na kožo. Potem pa želatino podloge s prsti spet prisvaljkamo k stomi in tako zadelamo praznino med podlogo in stomo, kar popolnoma onemogoči zatekanje izločka pod podlogo. Z uporabo te podloge se izognemo merjenju stome, zarisovanju odprtine in rezanju podloge. Želatina pa se popolnoma prilagaja stomi in se z njo tudi širi in krči.

Razgradljive vrečke

Verjetno vas je že kdaj zaskrbelo, kam boste odložili vrečko z izločkom, ko boste na obisku, v službi, v restavraciji in podobno. V takšnih situacijah lahko uporabite vrečke, ki so razgradljive v vodi. Te vrečke so narejene iz notranjega razgradljivega dela, ki ga preprosto odvržete v toaletno školjko in zunanjega nerazgradljivega dela, ki ga čistega odvržete v koš za smeti.
Vendar pozor: v toaletno školjko lahko odvržete samo vrečko, na kateri je posebej označeno, da je razgradljiva v vodi! Ostale vrečke morate še vedno odvreči v koš za smeti, v nasprotnem primeru se vam lahko zamaši odtok.
Opozoriti pa moramo tudi, da te vrečke še niso brezplačno dobavljive na naročilnico, ker presegajo cenocni standard ZZZS določen v Seznamu medicinsko tehničnih pripomočkov Če bi jih vseeno radi preizkusili, nas za več informacij pokličite na Invalidsko društvo ILCO.

Spreji za preprečevanje neprijetnega vonja

Seveda pri menjavi vrečke nastanejo neprijetni vonji, ki nastanejo tudi pri izločanju ljudi brez stome. Če vam ti vonji povzročajo nelagoden občutek sramu, vam svetujemo uporabo priročnih sprejev za toaletne prostore, ki v trenutku preprečijo neprijeten vonj. Obstajajo nevtralni spreji, ki vonj samo nevtralizirajo in pa taki, ki zrak še odišavijo, tako nihče ne bo vedel, da ste si ravno zamenjali vrečko.

Zaporni čepi

Tisti, ki imajo kolostomo descendentnega (navzdoljnega) kolona ali pa sigmoidno kolostomo in si vsak dan irigirajo črevo, lahko namesto vrečke uporabljajo poseben zaporni čep, s katerim si zamašijo stomo.

 

Filtri

Večinoma imajo vse novejše vrečke že tovarniško vgrajene filtre. Če pa uporabljate starejši tip vrečk in podlog pa ga lahko namestite posebej. Filtri, ki so večinoma na bazi oglja, so narejeni v obliki ploščice, ki jo preprosto nalepimo na zbiralno vrečko. Njihova funkcija je, da prečistijo pline neprijetnega vonja, ki se zbirajo v vrečki in omogočijo, da se ti prečiščeni plini iztisnejo iz vrečke, ne da bi jo bilo potrebno sneti ali zamenjati.